OBS. UrkraftFestival i København er på grund af Corona udskudt til en gang i 2021
Lokation: Rundetaarn, Musikmuseet, Studenterhuset
UrkraftFestival er en helt ny festival – der første gang vil blive afholdt fredag, lørdag og søndag d. 2. 3. 4. oktober 2020 i det indre København med lokationer i Rundetårn, Studenterhuset, Musikmuseet og på Kultorvet.
Foreningen UrkraftFestival
UrkraftFestival drives af ”Foreningen UrkraftFestival” som har det overordnede formål at skabe interesse og forståelse for urgamle musiske og folkelige traditioner gennem mødet med det moderne menneske og de gamle folkekulturer og deres traditionsbærere – for herigennem at inspirere, udvikle og skabe nærvær og urkraftige oplevelser. Dette vil ske ved afholdelse af en årligt tilbagevendende folkemusikfestival i København. Med afsæt i danske og nordiske traditioner vil festivalen på sigt bestræbe sig på at inddrage aktører og deltagere, ikke bare fra Norden, men fra hele verden. Foreningen UrkraftFestival tilstræber en økologisk bæredygtig profil.




Om UrkraftFestival – helt kort
Urkraft Festival er en helt ny festival – der første gang bliver afholdt d. 2.3.4. oktober 2020 i indre København med lokationer i Rundetårn, Studenterhuset, Musikmuseet, Købmagergade og på Kultorvet.
Urkraft Festival er en festival som har hovedvægten på præsentation af nordisk folkemusik, dans og talks. Alle 3 dele skabt og præsenteret i en nutidig kontekst med et primært ungt/yngre publikum som primær målgruppe. Samtidig ønsker vi at gøre koncerterne fuldt tilgængelige for alle interesserede.
Ud over de mange publikumsinddragende koncerter vil der være en række workshops med musik, dans, fortælling samt opslåede boder med instrumenter og instrumentdemonstration.
I samarbejde med andre aktører, vil festivalen i de kommende år også vise en udstilling på Musikmuseet hvor folkemusikkens udvikling og samfundspåvirkning vises og demonstreres. Udstillingen vil første gang være tilgængelig for publikum under festivalen 2021.
Vores mål er, at skabe en årlig tilbagevendende folkelig festival med musik og dans for et københavnerbaseret samt tilrejsende publikum.
En festival som præsenterer det nyeste indenfor folkemusikken samt de kraftfulde oprindelige folkekulturelle elementer som er grundsten i dansen og folkemusikken.
Urkraftfestivalen i København skal være en moderne Folkemusikfestival. En sanselig øjenåbner for folk som kun har lidt, eller intet kendskab til ny og traditionel folkemusik. En festival i evig udvikling, i søgning efter ny spændende musik, nye musikkoblinger, og i søgen efter nye partnerskaber.

Baggrunden for UrkraftFestival
En intens lyst til at skabe spændende og inspirerende danske, nordiske, internationale kulturmøder med folkemusikken som fælles sprog og kodeord som Urkraft, nærvær og nye fællesskaber er incitamentet for etableringen af Urkraft. Mange tanker er vendt, workshops afviklet og planer lagt i det forgangne år da vi i foreningen inderligt ønsker, at UrkraftFestival skal blive en årlig tilbagevendende begivenhed. En smeltedigel af ideer, inspiration, gensidighed og urkraft i hjertet af København. Udover visefestival i nord i form af Skagenfestival og syd med Tønderfestivalen som omdrejningspunkt har folkemusikken ikke hidtil evnet at vise sine dyder og mange goder sider også for det københavnske publikum. Det vil vi råde bod på med UrkraftFestival og fremvise musikkens saft, kraft og intensitet i helt nyt moderne format.
UrkraftFestival’s mål og vision
- Præsentere den mangfoldige kvalitet i form af (første år) 28 koncerter for en bredere publikumsskare som den nordiske folkemusik tilbyder i nye formater
- Urkraftfestivalen bliver en moderne Folkemusikfestival og en øjenåbner for folk som kun har lidt eller intet kendskab til oprindelig og moderne folkemusik og dans
- Skabe en årlig tilbagevendende folkelig begivenhed af høj kvalitet som i et nyt format tilbyder koncerter, koncerttalks, ActiveConcerts med publikumsaktivering samt workshops indenfor folkemusikgenrernes mange udtryk.
- Skabe spændende, inspirerende kulturmøder og nye nordiske fællesskaber og netværk
Festivalens første 3 år er planlagt med hvert sit tema/fokus:
- 2020 Dansk folkemusik, sang, dans og fortælling
- 2021 Nordisk folkemusik, sang, dans og fortælling
- 2022 Verdens folkemusik, sang, dans og fortælling