Kunstnerliste

Urkraft Bornholm   Vaev   Gangspil   Dronemusik Danmark   Vesselil   Nordisk Dans   Virelai   Bragr   Carl Erik Lundgaard & Poul Lendal   Phønix   Stundom   Helle Thun   Trio Dhoore   Dråm   “Traditionens Saft og Kraft”

Urkraft Bornholm

Oplev Bornholmsk Rå og urkraftig folkemusik, sang og fortælling
Forrygende, nærværende og originalt

Med engagement og varme tager ”Urkraft Bornholm” publikum med ud på en spændende rejse i bornholmsk folkekultur. Et møde med ”Urkraft Bornholm”; Kisser, Hans og Niller er ikke kedeligt. Trioen leverer en herlig blanding af ny og gammel spillemandsmusik, udført på gamle instrumenter som sækkepibe, moraharpe, tromme og jødeharpe. Det hele krydres følsomt med folkelige historier, sagn, myter og sange fra lokal-samfundet. Med Kissers brede bornholmske dialekt og Hans og Nillers umiddelbare og bramfrie spil kommer publikum i løbet af koncerten og fortællingerne helt ind under huden på den bornholmske folkekultur. Energien henter de tre folklorister frem fra deres indre urkraft og fra de underjordiskes hvisken dybt nede i det bornholmske grundfjeld.

Foto: Semko Balcerski

Vaev

Gammel og ny folkemusik sammenvæver elegant gamle instrumenter og ny elektronisk teknologi i et urkraftigt følelsesmæssigt udtryk

Vaev er en folktronica duo der tilbyder både almindelig koncert og musikalsk foredrag om dansk folkemusik. David Mondrup: elektronik, melodica, indisk harmonium, flygel m.v. Poul Lendal: violin, seljefløjte, jødeharpe, skeer m.v.

Gangspil

Med udgangspunkt i de mange års arbejde med den traditionelle danske musik, tilegnet i samspillet med de gamle traditionsbærere, eller fundet i gamle nodebøger, tager musikken jer med et nyt sted hen.

Dialogen med publikum er kernen i vores arbejde med folkemusikken, og her spiller såvel fællessang som historierne fra de mange år på farten i Danmark og udland, en vital rolle. Sonnich Lydom bor i Dragør og er en bl.a. en mester indenfor den den danske folkemusik. Han har i løbet af de seneste 25 år genintroduceret såvel den lille toradede diatoniske harmonika som mundharpen i den danske folkemusik, og musikken fra Fanø, hvorfra Sonnichs familie stammer, har en særlig plads i hans hjerte. Kristian Bugge kommer fra Vejle-egnen, men bor nu i København, hvorfra han rejser ud i verden med den danske folkemusik. Kristian har i mange år studeret musikalske dialekter fra hele Danmark, og spillet violin til dans og koncert bl.a. med nogle af vore fineste gamle traditionsbærere.

DRONEMUSIK DANMARK

Demonstration og workshops med gamle droneinstrumenter som drejelire, nyckleharpe og sækkepibe. Oplev de gamle instrumenter i funktion, – prøv selv kræfter med dem, eller tag i stedet en svingom til de lystige og æggende toner.

Dronemusik Danmark blev til for 10 år siden med formålet at fremme og understøtte disse unikke musikinstrumenters vækst i det danske kultur- og musikliv. Igennem koncerter, workshops og arrangementer med fokus på videndeling og udbredelse af droneinstrumenterne har foreningen spillet en vigtig rolle i at forene og understøtte dette spirende hjørne af dansk musikliv.

VESSELIL

Vesselil er en dansk strygetrio med kontemporer folkemusik på programmet. 

Besætningen udgøres af violin, bratsch og cello, hvor endvidere sangen har en central rolle i musikken. De tre unge musikere vægter det personlige udtryk højt og sætter et unikt præg på den nordiske folkemusiktradition. De har gravet i mulden af den nordiske sangskat, ført den til nutiden og flettet den sammen med egne kompositioner og improvisatoriske elementer. I glimt høres tilmed strejf fra varmere himmelstrøg i deres intense og delikate samspil. Med stor kvalitetsbevidsthed udforsker trioen strygerinstrumenternes muligheder og sangstemmerne som smelter sammen i livsbekræftende budskaber. Vesselil bevæger sig ofte i grænselandet mellem det glædessprudlende og det melankolske og formidler den dybde og styrke, som findes her.

NORDISK DANS

Nordisk Dans kan bedst beskrives som et koncept / en gruppe lavet af – og for – unge entusiaster indenfor traditionel nordisk dans og musik

Nordisk dans har sit afsæt i København, og opstod da en lille gruppe ligesindede unge savnede et sted hvor de unge mennesker kunne mødes og danse folkedans på deres egne præmisser. November 2016 afholdt Nordisk Dans således deres allerførste danseaften i København, og siden har Nordisk Dans-konceptet bredt sig til både Århus, Odense, Aalborg, Roskilde og Svendborg.

VIRELAI

Det er vildt. Det er fedt. Det er en oplevelse så intenst og levende, at ord alene ikke kan beskrive den stemning, der hersker når Virelai giver den gas.

Gennem de nordiske ballader og dansemelodier fra middelalderens europa, arbejder Virelai med den nordiske og europæiske musiks rødder – den folkelige middelalder. Musikkens kompositioner og lyd, spillet på de gamle instrumenter, vækker noget genkendeligt i os, noget vi har til fælles. Vi kan mødes i musikken i dansen på tværs af alder og kulturelle skel. Det er dét der gør at middelaldermusikken kan være aktuel her i det 21. århundrede.

BRAGR

Sitrende stille, bevægende medrivende, vildt oplivende, kraftfuldt, elegant rytmisk og dynamisk når musikerne folder al deres kunnen og kraft ud

BRAGR har taget navn efter Bragr (Brage), som i nordisk mytologi er guden for skjaldekunst, musik og poesi. For det er det det handler om for folkemusikgruppen: Skjaldekunst og musikalsk veltalenhed. Gruppens ambition er, at musikken fortæller historier og skaber stemninger, som bevæger publikum – både følelsesmæssigt og kropsligt. BRAGR vil vise dem der oplever dem, at folkemusikken slet ikke er så støvet som mange går og tror. Tværtimod tilbyder genren en blanding af smukke melodier og akustisk heavy-metal fra 16-og 1700-tallet. Derudover supplerer gruppen med en række af egne kompositioner i traditionel stil.

Carl Erik Lundgaard & Poul Lendal

“De gamle spillemænd, sangere og originaler” leverer historiefortælling med masser af musik og sange

Carl Erik Lundgaard & Poul Lendal har optrådt sammen siden 1970. Folkemusikken har været grundlaget først og fremmest i trioen LANG LINKEN, som her fremtræder som duo. Den viltre koncert- og balmusik har nu mere og mere bevæget sig over i også at omfatte historiefortælling.
Oplevelserne, erfaringerne, billederne er så omfattende at de må og skal fortælles. Møderne med de gamle spillemænd, sangkoner og originaler er blevet til historier om ægte, spontane, modige og selvbevidste mennesker, fortalt med både alvor og stor humor. Sange og musik er faste følgesvende. Af instrumenter kan nævnes: violin, små og store harmonikaer af træ, jødeharpe, træskoviolin, mundharpe, seljefløjte.

“Traditionens Saft og Kraft”

Hvorfra har vi vores gamle folkeviser, folkemelodierne, dansene og de gode historier?

At vi i dag stadig har godt tag i vores fælles folkekulturelle kulturarv skyldes i høj grad alle de gode folk som har givet sig tid til at lytte til de gamle sangere, spillemænd, dansere og fortællere. Under titlen ”Traditionens Saft og Kraft” præsenteres fire personligheder og traditionsbærer som alle har gjort deres til at vi i dag stadig spiller, danser og synger af lyst.
Glæd jer til mødet med:

”Kisser” Kirsten Mosin Olsen
I Kissers familie har man sammen været i stand til at holde fast i de gamle Bornholmske sangtraditioner. Kisser har en stemme med sin helt egen karisma – en stemme som uden indpakning er i stand til at ”farvelægge” sangene.

Carl Erik Lundgaard
Som traditionsspiller har Carl Erik altid betragtet sig selv som både en følger af tradition og en udfordrer af tradition. Traditionen er en fabelagtig gave, ligesom lysten til udfordring er det. Brændpunktet mellem de to er hans saft og kraft, hans energigiver, som fylder ham med taknemmelighed.

Jes Kroman
Jes spiller, som han siger, på “den gamle ordning” hvor man lærte musikken af sine forgængere.  Han lærte ikke bare at håndtere violinen men han lærte også at mestre selve “tawet” – urkraften om man vil.

Mia Guldhammer
Mia Guldhammer synger og formidler gamle viser og ballader. Med udgangspunkt i hverdagssang, såvel som scene-performances, skaber Mia et grundlag for fællesskab gennem folkekultur.

DRÅM

Med afsæt i de oprindelige Nordiske rødder – ved godt sammenspil og en god portion humor leverer rigsspillemandsduoen “Dråm” v/Anna Rynefors & Erik Ask-Upmark en medrivende og inspirerende koncert

Koncentreret og nærværende fortæller deres musik om svundne tiders magi – fra dengang hvor mennesker og natur var nærmere hinanden. Med stramme borduner og sirlige harpetoner blandes borduninstrumenter som sækkepibe, drejelire, harpe og nyckelharpe til en smuk sammensmeltet oplevelse. Når en streng slås an får det os til at opleve noget vi troede vi havde glemt. Velkommen til en kponcert med Dråm!

Trio Dhoore

Traditionel folkemusik ved tre Flamske brødre

Trio Dhoore, er et spændende band fra Flandern. Bandet startede i 2010, – og har efterfølgende været rundt med deres musik i mere end 15 forskellige lande. Gruppen er kendt for sine nyudviklede kompositioner som alle tager afsæt i de gamle Flamske traditioner og musikalske rødder.

De tre brødre er vokset op i en familie hvor instrumenterne altid var lige ved hånden – og det at spille folkemusik var en selvfølgelighed. Spilleriet omkring køkkenbordet udviklede sig med tiden til det orkester vi i dag kender som Trio Dhoore.

Helle Thun

Stemmens Blomster
Helle løfter den vokale musiktradition op på ærespladsen hvor den hører hjemme og hun synger publikum langt ind gennem tiden og kroner sin optræden med stolt kulning og lokkesang fra nordens dybeste landskaber

Kulning – I de gamle nordiske hyrdekald og sang ligger kimen og urtonen til folkemusikken. Hyrdernes sang afspejlede menneskesjælens længsel, glæde og forløsning og menneskets lidenhed  i naturen. Gennem sang kommunikerede man med andre mennesker. Naturen og landskabet fornemmes derfor stærkt i denne vokale tradition, som er en af Helles specialer. Helle Thun har modtaget den svenske Riksspelemansnål i Bronze for sin kulning.

STUNDOM

“Gruppen “Stundom” kan noget ganske særligt og har deres helt egen niche og en plads blandt de mange unge folkemusikere, som forkæler vores øren i disse år”

Med en kærlighed til de akustiske instrumenter inviterer Stundom (tidl. kendt som Elmøe & Hoffmann) lytteren med ind i deres eventyrlige univers inspireret af filmmusik, kammermusik og traditionelle nordiske danse. Hvad end det er gennem en fyrrig polska, dansant schottis eller sjælfuld sønderhoning ønsker Emma, Julian og Villads at male billeder og dele historier om verden og hvordan det kan føles, at være menneske i den. Med koncerter i Europa og Skandinavien og hyppigt samarbejde på tværs af genre med musikere fra Elbphilharmonien i Hamburg er Stundom en af Danmarks mest iørefaldende unge folkemusikorkestre.

PHØNIX

Internationalt anderkendt og prisvindende dansk folkemusik

”Phønix er et af Danmarks mest erfarne folk bands. Deres helt specielle lyd har rødder i den danske og skandinaviske sang- og musiktradition, som de bringer mod nye horisonter med en nutidig og unik klang.
Deres intense og energiske sceneoptræden har ført dem rundt i store dele af verden, på de største folk festivaler og de mest intime klubscener.

”Danish Quality-Turbo from the Champions League of Scandinavian Folk Bands…Phønix demonstrerer hvordan folkemusik skal være…et top band som fascinerer alle med deres arrangementer, humor og karisma!” – Emder Zeitung (D)

Kunstnerlisten opdateres løbende

I takt med at vi laver aftaler med de forskellige kunstnere opdateres denne liste. Listen vil i sidste ende danne grundlaget for et endeligt program. Programmet er nu klar – og vil meget snart blive offentliggjort her på siden.

Som det fremgår af den aktuelle kunstnerliste er der på nuværende truffet aftaler med følgende grupper:

URKRAFT BORNHOLM
VAEV
GANGSPIL
DRONEMUSIK DANMARK
VESSELIL
NORDISK DANS
VIRELAI
PHØNIX
BRAGR
DRÅM
CARL ERIK LUNDGAARD & POUL LENDAL
STUNDOM
HELLE THUN
TRIO DHOORE
“TRADITIONENS SAFT OG KRAFT”